Споконвіку мірою для сипких продуктів -
зерна, муки, круп - була не їх маса, а об'єм. Обмін здійснювали за правилом:
однаковий товар вимірювався посудом однакової місткості. Так з'явилися
"мірки". У Карпатах це був посуд (бочка) на 32
л зерна.
Меншими одиницями - були "півлітра" (16
л ) і "чвертка" (8
л ).
Ними могли міряти крупу або муку. Побутував й інший спеціальний
посуд для мір - "міртук", а також "гелетка". Поширеною
стала така міра, як "гарнець" ("горнець"), що містила 3,7
л і
поділялась на чотири кварти. Сталою мірою був "корець" (96
кг ). На Гуцульщині йому відповідав
"кобельчи" ("кобель"), що поділявся на чотири
"фердилі", а останній, у свою чергу, - на чотири
"патралиці" (8
л ).
Велику кількість зерна зберігали у "кадовбах" (8 ц), різної місткості бочках (від 200 до100
кг ). Відповідно вони стали й мірою - "один
кадовб", "одна бочка". Для муки ще з давньоруських часів
існувала міра "мисль" ("мисель") - посуд, що мав вигляд
дволітрової циліндричної бляшанки.
З тієї доби залишилась у побуті українського населення Карпат міра "око" місткістю в одне відро (10
л ). На Гуцульщині функцію
"ока" виконував камінь масою 12 ок ("камінь вовни"). Рідину
міряли: відром ("коновцею"), "порцією" (100
г ), "михайликом" (до 900
г ), "кватиркою" (до 250
г ) тощо; сир - "грудками",
"гелетками" (6-12
кг ), "бербеницями" (32
кг ), "беривкою" (16
кг ).
Велику кількість зерна зберігали у "кадовбах" (8 ц), різної місткості бочках (від 200 до
З тієї доби залишилась у побуті українського населення Карпат міра "око" місткістю в одне відро (
Своєрідною мірою врожаю зернових служили:
"віз" ("фура"), "сани", "снопи",
"бабки", "кладні", "хрести". Народна арифметика
починалася з лічби на пальцях рук, паличок, камінчиків, бобів чи квасолі. Однак
спорудження будинків, виготовлення складних знарядь праці - воза, плуга тощо
вимагали певних знань і навичок. Найпростіші форми рахунків застосовували при
випасанні худоби на відгоні. Для цього служив "раваш" - прямокутний
брусок з позначками - "карбами", половина якого вручалась пастухам, а
друга залишалася у господаря.
Хлібороби вимірювали величину поля (прямокутні й багатокутні), здійснювалися розрахунки під час будівництва інженерних споруд, запроваджувався облік у ткацтві - "чисниця" (3 нитки), "пасмо" (30 ниток), "моток" (90 ниток) тощо.
Стародавні міри довжини та маси на практиці майже не вживаються, але їх часто можна зустріти в оповіданнях, повістях, книгах з історії. Назви мір довжини згадуються також і в прислів'ях: "Від горшка два вершка", "Коса сажень в плечах", "Міряє на свій аршин".
Хлібороби вимірювали величину поля (прямокутні й багатокутні), здійснювалися розрахунки під час будівництва інженерних споруд, запроваджувався облік у ткацтві - "чисниця" (3 нитки), "пасмо" (30 ниток), "моток" (90 ниток) тощо.
Стародавні міри довжини та маси на практиці майже не вживаються, але їх часто можна зустріти в оповіданнях, повістях, книгах з історії. Назви мір довжини згадуються також і в прислів'ях: "Від горшка два вершка", "Коса сажень в плечах", "Міряє на свій аршин".
Немає коментарів:
Дописати коментар